Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

3o Ενημερωτικό Ιουνίου

3o Ενημερωτικό Ιουνίου

Γιώργος Τρούλης          Ρέθυμνο, 13 Ιουνίου 2011

Αναπληρωτής Αιρετός

ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

Τηλ. 6945802754

Προς τους Συναδέλφους μου

Αγαπητοί Συνάδελφοι


Θέμα 1ο: «ΑΣΕΠ ειδικής αγωγής … ΤΕΛΟΣ»
Το υπουργείο παιδείας συνεχίζει με “συνέπεια” το έργο του εμπαίζοντας τους συναδέλφους της ειδικής αγωγής με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες. Το χρονικό της κοροϊδίας ξεκινάει από τη στιγμή που τον περασμένο Φεβρουάριο το υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε την ύλη για τον επικείμενο ΑΣΕΠ, όπου θα δίδονταν 500 οργανικές θέσεις σε συναδέλφους δασκάλους και νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής. Μία θετική ενέργεια που σκοπός της ήταν η στελέχωση του πολύπαθου και ευαίσθητου αυτού τομέα της εκπαίδευσης που έχει ανάγκη γερά θεμέλια δηλαδή μόνιμο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Πολλοί συνάδελφοι, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ξεκίνησαν να διαβάζουν για τις εξετάσεις περιμένοντας παράλληλα την ανακοίνωση υλοποίησης του διαγωνισμού. Προς μεγάλη μας απορία μέχρι και μετά το Πάσχα δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση αλλά ούτε και καμία πληροφορία. Σε συνάντηση μελών της ΔΟΕ και εκπροσώπων των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής με την υφυπουργό παιδείας (στα πλαίσια της κινητοποίησής τους στις 18-19 Μαΐου), βεβαιωνόταν ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ είχε δρομολογηθεί και αναμενόταν η έγκριση από το υπουργείο εσωτερικών, αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η πραγματικότητα όμως δεν έχει καμία σχέση με τις όποιες διαβεβαιώσεις του υπουργείου παιδείας που, όπως φαίνεται,  κρατάει όμηρους τους εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής.
Τις τελευταίες μέρες σε όλα τα ΠΥΣΠΕ της χώρας δόθηκαν τα οργανικά κενά σε όλους τους συναδέλφους που επιθυμούν να μετατεθούν εντός ΠΥΣΠΕ, καθώς και στους συναδέλφους ειδικής αγωγής. Με έκπληξη παρατηρήσαμε ότι τα οργανικά κενά τα οποία είχαν καθοριστεί ως οργανικά κενά ειδικής αγωγής μέσω ΑΣΕΠ δόθηκαν και αυτά ως κενά στους ήδη διορισμένους συναδέλφους που θα πάρουν φέτος οργανική θέση ή θα μετατεθούν. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο παιδείας εμπαίζει τους συναδέλφους αφού δίδοντας αυτά τα οργανικά κενά, που προορίζονταν για επιτυχόντες του διαγωνισμού, ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι δεν σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν τον ΑΣΕΠ ειδικής αγωγής και δεν σκοπεύουν να διορίσουν δασκάλους και νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής τη νέα σχολική χρονιά.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πρώτα απ’ όλα το υπουργείο παιδείας οφείλει να ενημερώσει ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα για αυτό που πραγματικά συμβαίνει με τον ΑΣΕΠ ειδικής αγωγής, διότι ο προβληματισμός είναι διάχυτος και στις υπόλοιπες κατηγορίες εκπαιδευτικών για το τι πραγματικά σχεδιάζεται και με τον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών.
Η πρόταση την οποία και θα καταθέσω ως αντιπρόσωπος από το Ρέθυμνο στη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ την ερχόμενη εβδομάδα, είναι να καλυφθούν και οι 500 οργανικές θέσεις, που προγραμματίζονταν μέσω του διαγωνισμού, από τον πίνακα με προϋπηρεσία των συναδέλφων δασκάλων και νηπιαγωγών ειδικής αγωγής. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν 40 μήνες προϋπηρεσία και βρίσκονται προ των πυλών του διορισμού τους με μια τεράστια εμπειρία ιδιαίτερα χρήσιμη σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης. Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχίζεται. Το υπουργείο οφείλει να κάνει το αυτονόητο. Να μην χαθούν οι 500 οργανικές θέσεις στο βωμό του ΔΝΤ και της Τρόικας.
Στην εκπαίδευση δεν χωράνε λογιστικά τρικ και θυσίες στο βωμό της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθείται από ορισμένους. Καμία παραχώρηση και κανένα συμβιβασμό δεν θα δεχθούμε σε ότι έχει να κάνει με την εκπαίδευση των μαθητών μας,  με την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς.

Θέμα 2ο: «Πνοή ανανέωσης με νέα πρόσωπα στο ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ. Ρεθύμνου μετά τις εκλογές της 8ης Ιουνίου»

Στις 8 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στο Νομό Ρεθύμνου για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, νέας ελεγκτικής επιτροπής και νέων αντιπροσώπων για τις Γενικές Συνελεύσεις της ΔΟΕ.
Η ΠΑΣΚ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη και μετά από πολλά χρόνια πήρε την αυτοδυναμία στο Διοικητικό συμβούλιο με ποσοστό 52,63% εκλέγοντας 4 μέλη από τα 7. Η Α.Α.Κ. εκλέγει 2 μέλη στο Δ.Σ. και η ΔΑΚΕ 1 μέλος. Παρακάτω αναφέρω τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα και τα ονόματα των νέων μελών του Δ.Σ. Επίσης το νέο Δ.Σ. θα συγκροτηθεί σε σώμα την ερχόμενη Πέμπτη.
Εύχομαι καλή θητεία σε όλους τους εκλεγμένους συναδέλφους και πραγματικά πιστεύω ότι θα έχουμε άψογη συνεργασία, μιας και ο μοναδικός μας σκοπός είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης.

Συγκεντρωτικά αποτελέσματα
ΠΑΣΚ: 280 ψήφους    (4 έδρες για το ΔΣ)     (3 αντιπρόσωποι για τη ΔΟΕ)
Α. Α. Κ. : 119 ψήφους  (2 έδρες για το ΔΣ)    (2 αντιπρόσωποι για τη ΔΟΕ)
ΔΑΚΕ: 103 ψήφους      (1 έδρα για το ΔΣ)     (1 αντιπρόσωπος για τη ΔΟΕ)
ΕΣΑΚ – ΔΕΕ: 33 ψήφους                 -                          -

Στο Δ.Σ. του Συλλόγου εκλέγονται

Από την ΠΑΣΚ
Τρούλης Γιώργος     με 167 ψήφους
Μαρινάτος Γιάννης  με 132 ψήφους
Βαρδάκη Κατερίνα  με 100 ψήφους
Αλεξάκης Αλέξανδρος με 97 ψήφους

Από την Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση[*]
Πολάκης Γιώργος
Αλεξάκης Δημήτρης

Από τη ΔΑΚΕ*
Κοτζάκη Ειρήνη

Να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου που συμμετείχαν στις εκλογές της 8ης Ιουνίου και με την ψήφο τους ανέδειξαν το νέο Δ.Σ. του συλλόγου μας, ενός συλλόγου που πλέον θα αποκτήσει μια άλλη πνοή, ένα διαφορετικό χαρακτήρα με γνώμονα τον εκπαιδευτικό και το σχολείο που υπηρετούμε. Η στήριξη ενός μεγάλου αριθμού νέων και παλιών συναδέλφων στο πρόσωπό μου με γεμίζει ευθύνη και διαβεβαιώνω ότι θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις στα νέα μου καθήκοντα για να βγάλουμε τον κλάδο μας από τη βάλτωση στην οποία έχει βυθιστεί ή βύθισαν κάποιοι εντέχνως. Πιστοί στις αρχές και στις αξίες μας προχωράμε μαζί με όλους τους νέους και παλιούς συναδέλφους για να αποδείξουμε ότι όποιος αγωνίζεται ενωμένος κερδίζει και το μεγαλύτερο κέρδος αφορά την εκπαίδευση των παιδιών μας, την εκπαίδευση της νέας γενιάς που θα αναλάβει τις τύχες αυτής της χώρας. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους του συναδέλφους μου που δώσαμε μαζί αυτό τον εκλογικό αγώνα, πιστεύοντας ότι μέσα από τα θεσμικά όργανα θα υλοποιήσουμε το όραμά μας για μια καλύτερη εκπαίδευση. Ιδιαίτερα όμως ευχαριστώ τους φίλους και συναγωνιστές μου Γιώργο Σαϊτάκη, Νίκο Κωσταντάκη και Μανόλη Ξενικουδάκη για την πολύτιμη βοήθειά τους και συμμετοχή τους όχι μόνο στις εκλογές αλλά και σε όλη την κοινή προσπάθεια για αλλαγή ιδεών, αντιλήψεων και στάσεων απέναντι στο συνδικαλισμό και τη διεκδίκηση. Όλοι μαζί, εκλεγμένοι και μη, συστρατευόμαστε πλέον για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της εκπαίδευσης.
Με ψηλά το κεφάλι αγωνιζόμαστε ΟΛΟΙ μας, ΕΝΩΜΕΝΟΙ απέναντι στα προβλήματα που βάλλουν το σχολειό μας και εμάς τους ίδιους. Δεν χαρίζουμε και δεν χαριζόμαστε σε κανέναν, παλεύουμε απέναντι σε οποιαδήποτε πολιτική υπονομεύει το δημόσιο σχολείο και τον εκπαιδευτικό.

Θέμα 3ο: «Θεατρική παράσταση: “Η Μήδεια” του Μπόστ από τη θεατρική ομάδα του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου»

«ΜΗΔΕΙΑ»  ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ !

Η θεατρική ομάδα του συλλόγου εκπαιδευτικών Π/Ε Ρεθύμνου παρουσιάζει τη «Μήδεια» του Μποστ. Μια ξέφρενη παρωδία για την εποχή μας όπου « …λείπουν τα κεφάλαια κι έξω υπάρχει κρίση» ! Ο Μποστ εμπνεόμενος από την ευριπιδική «Μήδεια», αλλά κάνοντας άνω κάτω το μύθο, γράφει μια εκρηκτική κωμωδία με όλο το σατιρικό μεγαλείο της σπινθηροβόλου, δεκαπεντασύλλαβης γλώσσας του. Γλώσσα που «κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει», όχι μόνο για την κοινωνία της εποχής του αλλά και τη σημερινή. Με την γελοιογραφική του πένα η μυθική ηρωίδα αφήνει πίσω τη μακρινή Κολχίδα και εγκαθίσταται στο Βόλο! Σε μια χώρα που κυριαρχεί η ανεργία , οι περικοπές στους μισθούς, το «δόντι», το φακελάκι και η αφόρητη ζέστη! Τα παιδιά της σκράπες στο σχολείο, ο Ιάσων πνιγμένος στις εξωσυζυγικές του υποχρεώσεις και το σπίτι της κέντρο διερχομένων όπου παρελαύνουν τα πιο απίθανα πρόσωπα και την ωθούν στα άκρα. Καρικατούρες που ξεπήδησαν από κάποια γελοιογραφία, οι «χάρτινοι» ήρωες του Μποστ στριμώχνονται μέσα στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και θίγουν όλα τα κακώς κείμενα μ’ ένα χιούμορ αφοπλιστικό!
Σκηνοθεσία, χορογραφίες, φωτισμοί : Νικόλας Αλεξίου
Σκηνικά: Αλέξανδρος Ανδρουλάκης
Κοστούμια: Ο θίασος
Μουσική : Θανάσης Γ. Παπαθανασίου
Σχεδιασμός αφίσας: COPY SHOP + Art
Παίζουν:
Αλέξανδρος Αλεξάκης, Μαρία Αλογδιανάκη, Έφη Αντωνάκου, Μηλίτσα Ασλανίδου, Αντωνία Βουλουμβασάκη, Γιώργος Ζαμάνης, Αλεξάνδρα Θαλασσινού, Ελένη Καρκατζούλη, Αγγελική Μακρυγεώργου, Κυριακή Μοσχίδου, Έλενα Μπιλιούρη, Βίκυ Μπουρτσουκίδου, Αντώνης Νιανιούρης, Τζένη Ντερμετζίδου, Στέλιος Ορφανουδάκης, Κατερίνα Πασχαλίδου, Γιώργος Σαϊτάκης, Βάσια Σαρβάνη, Χρύσα Χαριτάκη

Παράρτημα Σχολής Καλών Τεχνών  ( Λόφος Ευλυγιάς )
Κυριακή 19, Δευτέρα 20 και Τρίτη 21 Ιουνίου
Ώρα έναρξης  21:30
Είσοδος ελεύθερη
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ « ΜΠΟΣΤ»
Ο Χρύσανθος (Μέντης) Μποσταντζόγλου, γνωστός περισσότερο με το ψευδώνυμο Μποστ γεννήθηκε στην Κων/πολη το 1918 και πέθανε το 1995. Ήταν σκιτσογράφος και γελοιογράφος, θεατρικός  συγγραφέας, στιχουργός και ζωγράφος. Πρωτάρχισε σαν εικονογράφος βιβλίων και περιοδικών και συνεργάστηκε αργότερα σαν πολιτικός γελοιογράφος και χρονογράφος σε πολλές εφημερίδες.  Παράλληλα ασχολήθηκε με το θέατρο και την ζωγραφική. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς προσωπικό και αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου του είναι η γλώσσα του και τα επίτηδες ανορθόγραφα κείμενα . Προκειμένου να σατιρίσει την καθαρεύουσα, ανακάτευε λόγιες εκφράσεις με λαϊκές και έγραφε εντελώς ανορθόγραφα, διεκτραγωδώντας τον ημιμαθή Έλληνα. Οι τρεις πλέον χαρακτηριστικοί ήρωες των γελοιογραφιών του και προσωπικά του δημιουργήματα είναι η Μαμά Ελλάς με τα παιδιά της, ο Πειναλέων και η Ανεργίτσα. Συνεργάστηκε με το Μίκη Θεοδωράκη στην Όμορφη Πόλη και έγραψε 10 περίπου θεατρικά έργα. Ανάμεσά τους «Μήδεια», «Φαύστα ή η απωλεσθείς κόρη», «Μαρία Πενταγιώτισσα», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Δον Κιχώτης» κ.α.  Το έργο του επίσης περιλαμβάνει πολιτικές γελοιογραφίες και χρονογραφήματα, εικονογραφήσεις βιβλίων και περιοδικών, και πολλές ζωγραφικές συνθέσεις.

Η θεατρική ομάδα του συλλόγου μας λειτούργησε πρώτη χρονιά φέτος και αποτελεί προσπάθεια των νέων συναδέλφων με εμπνευστή και αρωγό το Γιώργο Σαϊτάκη, ένα νέο και εξαίρετο συνάδελφο με υποκριτικές και μουσικές ανησυχίες.
Η θεατρική ομάδα λειτούργησε κάτω από την καθοδήγηση του συνάδελφου θεατρολόγου Νικόλα Αλεξίου, τον οποίο ευχαριστώ για τη διάθεση και το χρόνο που διέθεσε (πολλές ώρες κάθε μέρα) για να βγει το αποτέλεσμα που θα δούμε όλοι μας. Φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει σε όλους αυτούς τους συναδέλφους -συντελεστές αυτής της δουλειάς που αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο τους και που πραγματικά χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η παράσταση.
Ευελπιστούμε και τη νέα σχολική χρονιά με τους ίδιους συναδέλφους και ακόμα περισσότερους να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια με την ίδια θέρμη και αγάπη.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!!!

«ΚΙ ΑΥΤΗ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ…»

Τελείωσε κι αυτή η σχολική χρονιά με πολλά προβλήματα και με περισσότερο προβληματισμό για τη νέα σχολική χρονιά που έρχεται. Αυτό το καλοκαίρι θα παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και όπου χρειαστεί θα παρέμβουμε δυναμικά, δίχως εκπτώσεις. Όσοι συνάδελφοι επιθυμείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στείλτε μου προσωπικό mail στο giorgiot@edc.uoc.gr

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ!!!


Σας στέλνω:
·        Το ευχαριστήριο της ΠΑΣΚ ΠΕ Ρεθύμνου για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου.
·        Την αφίσα της παράστασης της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ρεθύμνου.«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο»
Αδαμάντιος Κοραής


Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς

Γιώργος Τρούλης
Αναπληρωτής  Αιρετός
ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης


*Υ.Γ. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν τα ενημερωτικά και τα άρθρα που στέλνω στα σχολεία στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο να μου στείλουν e-mail στο: giorgiot@edc.uoc.gr. Επίσης έχω δημιουργήσει σελίδα στο Facebook μέσω του οποίου μπορούμε να επικοινωνούμε άμεσα (το όνομα χρήστη είναι Giorgos Troulis).[*] Δεν έχω στη διάθεσή μου την αναλυτική σταυροδοσία των άλλων παρατάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: