Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

1ο Ενημερωτικό Φεβρουαρίου

1ο Ενημερωτικό Φεβρουαρίου


Γιώργος Τρούλης      Ρέθυμνο, 11 Φεβρουαρίου 2011

Αναπληρωτής Αιρετός

ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

Τηλ. 6945802754


Προς τους Συναδέλφους μου


Αγαπητοί Συνάδελφοι



Θέμα 1ο: «Συνάντηση των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας»

Τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των αιρετών ΚΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΠΕ με τη ΔΟΕ, στην Αθήνα. Η αίθουσα, στην οποία έγινε η συνάντηση, ήταν κατάμεστη και οι τοποθετήσεις των αιρετών είχαν μια δυναμική που προέκυπτε από τη συσσωρευμένη εκπαιδευτική επικαιρότητα του τελευταίου έτους.
Οι περισσότεροι αιρετοί συνάδελφοι τοποθετήθηκαν πάνω στα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τον εκπαιδευτικό, τη λειτουργία των σχολείων και τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων. Το θέμα που συζητήθηκε περισσότερο ήταν η μοριοδότηση των αποσπάσεων, η μοριοδότηση των μεταθέσεων, καθώς και η αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων. Σχετικά με τη μοριοδότηση των αποσπάσεων τέθηκε το ζήτημα των κριτηρίων και επισημάνθηκε ότι αποτελεί σημαντική κατάκτηση του κλάδου. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, όπου συζητήθηκε ο τρόπος και τα κριτήρια με τα οποία θα κατανεμηθούν οι μονάδες (σε 12βαθμη κλίμακα). Σε ότι αφορά την Κρήτη προτάθηκε από τους αιρετούς των ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου και Ρεθύμνου να συμπεριληφθεί στα κριτήρια η προσβασιμότητα από την Ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για περιοχές όπως το Ρέθυμνο και το Λασίθι που δεν έχουν ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και γενικότερα για την Κρήτη, αφού δέχεται ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων κάθε χρόνο από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Επίσης συζητήθηκε να ισχύει αναδρομικά η νέα μοριοδότηση στους συναδέλφους, όπου  σε περίπτωση κατάργησης της σχολικής μονάδας που ήδη έχουν υπηρετήσει να μην παίρνουν τα μόρια της κοντινότερης σχολικής μονάδας που λειτουργεί αλλά τα μόρια της σχολικής μονάδας που καταργήθηκε ή συγχωνεύθηκε.
Ένα άλλο σοβαρό θέμα που απασχολεί όλους τους νεοδιόριστους αλλά και τους παλαιότερους συναδέλφους είναι η υποχρεωτική υπηρέτηση της οργανικής για μια 3ετία στους νεοδιόριστους και μια 2ετία σε αλλαγή 2ης και πλέον οργανικής θέσης. Τέθηκε το θέμα και  ζητήθηκε ομόφωνα η κατάργηση της υποχρεωτικής 3ετίας και 2ετίας στην οργανική θέση, αν και όπως φαίνεται η υπουργός δείχνει ανυποχώρητη στο επιμέρους ζήτημα.
Η μειωμένη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων και η συγκρότηση κοινής σχολικής επιτροπής για όλα τα σχολεία του δήμου δημιουργεί προβληματισμό. Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ενός ενδεχόμενου «Καλλικράτη» στις σχολικές μονάδες, όπως συζητήθηκε. Δηλαδή η υπαγωγή των σχολείων στους Δήμους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, πράγμα που διαφαίνεται να συμβαίνει σύντομα.
Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση των αιρετών ήταν η απαράδεκτη καθυστέρηση της καταβολής των χρημάτων της Έ και ΣΤ΄ φάσης αναπληρωτών, καθώς και οι επερχόμενες συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων.
Σχετικά με τις συγχωνεύσεις αναφέρθηκε και το επισημαίνω ξανά, πως δεν πρόκειται να δεχτούμε συγχωνεύσεις, αν δεν υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις. Πρώτα απ’ όλα, κατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις στις σχολικές μονάδες που θα δεχθούν τους μαθητές των σχολείων που θα συγχωνευτούν. Δεν θα δώσουμε τη συγκατάθεσή μας, ώστε να δημιουργηθούν σχολεία-στρατόπεδα με τους μαθητές στοιβαγμένους μέσα σε αίθουσες που είτε είναι ανεπαρκείς είτε είναι ακατάλληλες. Σε συνδυασμό με το παραπάνω έρχεται και το χρόνιο αίτημα για  μείωση των μαθητών ανά δάσκαλο που αποτελεί ένα από τα ουσιαστικότερα και βασικότερα σημεία μιας ποιοτικής εκπαίδευσης με παιδαγωγικά και όχι οικονομικά χαρακτηριστικά. Κατά δεύτερον να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών και η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη μεταφορά νηπίων και προνηπίων. Το υπάρχον σύστημα μεταφοράς είναι αναξιόπιστο και δημιουργεί πολλά ερωτήματα στο θέμα της ασφάλειας των μαθητών. Πριν λίγες μέρες οι οδηγοί λεωφορείων και μισθωμένων αυτοκινήτων σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική αποφάσισαν να σταματήσουν τις μεταφορές, διότι είχαν να πληρωθούν εδώ και ένα χρόνο. Συνέπεια αυτού του γεγονότος ήταν ότι ένας τεράστιος αριθμός μαθητών, πάνω από 11.000, δεν μετακινήθηκε προς τα σχολεία του. Ας αναλογιστούμε ότι με ένα τέτοιο σύστημα μεταφοράς μαθητών τι προβλήματα θα προκύψουν, όταν θα πολλαπλασιαστούν οι μεταφερόμενοι μαθητές σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η ΔΟΕ κατέγραψε τα αιτήματά μας και ευελπιστούμε να συμπεριληφθούν στο διεκδικητικό πλαίσιο του κλάδου. Είναι ανάγκη σήμερα να κατανοήσουμε όλοι μας ότι αν δεν αντιδράσουμε, ο ερχόμενος Σεπτέμβριος θα μας βρει με καταργήσεις σχολείων και γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μεταφορές μαθητών με προβλήματα, υπαγωγή των σχολείων στους δήμους, αξιολόγηση με ασαφή κριτήρια, αυξημένες αρμοδιότητες σε διευθυντές και προϊσταμένους κ.α.
Δεν σταματάμε να φωνάζουμε και δεν παύουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν το σύγχρονο σχολείο και τον εκπαιδευτικό. Αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο σχολείο και ένα καλύτερο αύριο.

Θέμα 2ο: «Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος η διεξαγωγή των εξετάσεων για τα Διδασκαλεία»

Μετά τη μη χορήγηση πέρυσι νέων εκπαιδευτικών αδειών, τη μη χορήγηση φέτος των υποτροφιών από το ΙΚΥ για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές έρευνες στην Ελλάδα, έρχεται σήμερα το υπουργείο παιδείας και βάζει τέλος στις προσδοκίες των εκπαιδευτικών που περίμεναν την εγκύκλιο για την προκήρυξη των εξετάσεων για εισαγωγή στα Διδασκαλεία των Παιδαγωγικών Τμημάτων της χώρας. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου παιδείας Βασίλης Κουλαϊδής, στις 9 Φεβρουαρίου, με επιστολή του προς τη ΔΟΕ ανακοινώνει επίσημα τη μη διεξαγωγή φέτος των εξετάσεων για τα Διδασκαλεία της χώρας.
Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου παιδείας έρχεται κατόπιν της κατάθεσης των προτάσεων της συνόδου των προέδρων και κοσμητόρων των παιδαγωγικών τμημάτων προς την υπουργό παιδείας. Οι προτάσεις της συνόδου των προέδρων και κοσμητόρων επιγραμματικά αναφέρονται:
α) στη διατήρηση του θεσμού,
β) στην αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών
γ) στην παράλληλη ανάληψη βραχύχρονων ευέλικτων προγραμμάτων εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών,
δ) την παροχή παιδαγωγικής επάρκειας σε υποψήφιους εκπαιδευτικούς και
ε) στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών Β/βάθμιας εκπαίδευσης στην ειδική αγωγή.

Ως επιστημονικός κλάδος θεωρούμε ζωτικής σημασίας την επιμόρφωση και μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Είναι επιτακτική η ανάγκη ιδιαίτερα στις μέρες μας για επικαιροποίηση των γνώσεων και των μεθόδων διδασκαλίας λόγω των νέων εξελίξεων της παιδαγωγικής επιστήμης, της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας.
Η ηγεσία του υπουργείου παιδείας πρέπει να κατανοήσει, ότι όταν ένας θεσμός όπως αυτός των Διδασκαλείων (των οποίων την επιστημονική ευθύνη έχουν τα παιδαγωγικά τμήματα ενώ την πολιτική το υπουργείο παιδείας) δεν λειτουργεί όπως επιτάσσουν οι νέες εκπαιδευτικές ανάγκες, δεν προσφέρει σε τίποτα να καταργείται ή να αναστέλλεται η λειτουργία του. Οφείλει όμως να διαμορφώσει μια νέα δομή του προγράμματος σπουδών συμβάλλοντας στην αναβάθμισή του διατηρώντας το χαρακτήρα του, δηλαδή τη διετή μετεκπαίδευση και την απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων από τους εκπαιδευτικούς. Η συνηθισμένη τακτική για κάποιους πως «όταν πονάει το χέρι το κόβουμε» δεν μπορεί να ισχύει στην εκπαίδευση. Με σηψαιμικές αντιλήψεις δεν μπορεί να λειτουργήσει ένας ζωντανός οργανισμός, όπως το σχολείο και η εκπαίδευση γενικότερα.


Θέμα 3ο:  «Απεργία στις 22-23 Φεβρουαρίου»

Τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ αποφάσισαν την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων για τις 22-23 Φεβρουαρίου. Αιχμή του “απεργιακού” δόρατος αποτελεί το νέο μισθολόγιο που θα καταλήξει στην τελική του μορφή τους επόμενους μήνες. Διεκδικούμε ένα νέο και ενιαίο μισθολόγιο κι όχι τους μισθούς που κατατάσσουν σήμερα τους εκπαιδευτικούς στην 21η θέση από τις 23 των δημοσίων υπαλλήλων και στην τελευταία θέση των δημοσίων υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Η συζήτηση για το νέο μισθολόγιο πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους, συμμετέχοντας στις δράσεις των τοπικών μας συλλόγων. Η εκπαίδευση, η υγεία, το μισθολόγιο και το συνταξιοδοτικό αποτελούν τα βασικά σημεία του κοινωνικού κράτους. Θα παλέψουμε για όλα μαζί και δεν θα συνταχθούμε στην αποδόμηση του κράτους πρόνοιας. Οι εκπαιδευτικοί αποδεικνύουν καθημερινά πως μπορούν και δίνουν τη μάχη μέσα στις τάξεις αλλά και στους δρόμους. Διεκδικούμε τα αυτονόητα και γι’ αυτό δεν υποχωρούμε αλλά συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενωμένοι.


Σας στέλνω:
·         Την απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ για την κήρυξη της απεργιακής κινητοποίησης μαζί με το διεκδικητικό και αγωνιστικό πλαίσιο.
·         Το δελτίο τύπου των προέδρων και κοσμητόρων των παιδεγωγικών τμημάτων για τα Διδασκαλεία.
·         Την επιστολή του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου παιδείας για τη μη διεξαγωγή φέτος εξετάσεων για μετεκπαίδευση στα Διδασκαλεία.


Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς
Γιώργος Τρούλης
Αναπληρωτής Αιρετός
ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

*Υ.Γ. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν τα ενημερωτικά και τα άρθρα που στέλνω στα σχολεία στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο να μου στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο: giorgiot@edc.uoc.gr. Επίσης εδώ και καιρό έχω δημιουργήσει σελίδα στο Facebook μέσω του οποίου μπορούμε να επικοινωνούμε άμεσα (το όνομα χρήστη είναι Giorgos Troulis)

Δεν υπάρχουν σχόλια: