Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

2ο Ενημερωτικό Δεκεμβρίου

2ο Ενημερωτικό Δεκεμβρίου

Γιώργος Τρούλης         Ρέθυμνο, 20 Δεκεμβρίου 2010

νεοεκλεγείς αναπληρωτής

Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

Τηλ. 6945802754



Προς τους  Συναδέλφους μου



Αγαπητοί Συνάδελφοι



Θέμα: «Επιτέλους… ξεκινά η αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, η μοριοδότηση των αποσπάσεων και η αναμόρφωση των Π. Δ. για τις μεταθέσεις»

Στις 29 Νοεμβρίου, η ΔΟΕ έστειλε ενημερωτική επιστολή στους συλλόγους εκπαιδευτικών και στους αιρετούς εκπροσώπους των ΚΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΠΕ σχετικά με τη συγκρότηση επιτροπής από το Υπουργείο Παιδείας για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, τη μοριοδότηση των αποσπάσεων καθώς και για την αναμόρφωση των προεδρικών διαταγμάτων για τις μεταθέσεις. Στη συγκεκριμένη επιτροπή εκπρόσωποι του κλάδου έχουν οριστεί οι νεοεκλεγέντες αιρετοί στο ΚΥΣΠΕ  Μπράτης Δημήτρης και Παλιγιάννης Βασίλης.

Για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων η ΔΟΕ προτείνει επιτροπές

Ένα από τα κύρια θέματα της επιτροπής είναι η αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων και για το λόγο αυτό η ΔΟΕ προτείνει τη συγκρότηση επιτροπών τριών επιπέδων. Η πρώτη και κύρια επιτροπή αφορά τοπικά, ανά νομό, τη μοριοδότηση των σχολικών μονάδων και αποτελείται από τους αιρετούς του ΠΥΣΠΕ, τους προέδρους και τα μέλη του ΔΣ των συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε δεύτερο επίπεδο, ανά περιφέρεια, συγκροτείται επιτροπή από τους αιρετούς του ΚΥΣΠΕ, του ΑΠΥΣΠΕ, των ΠΥΣΠΕ και τους προέδρους των ΔΣ των συλλόγων εκπαιδευτικών. Η τελευταία επιτροπή αποτελείται από τους αιρετούς του ΚΥΣΠΕ και μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ όπου θα καταλήξει στην τελική πρόταση προς το ΔΣ της ΔΟΕ και θα αποσταλλεί στο υπουργείο παιδείας.


Η αναμοριοδότηση των σχολείων απαιτεί αλλαγή φιλοσοφίας στην παροχή κινήτρων για να πετύχει

Το ζήτημα της αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων ουσιαστικά αποτελεί ένα μεγάλο βήμα παρέχοντας κίνητρο παραμονής, των εκπαιδευτικών, σε μια σχολική μονάδα, ιδιαίτερα για τους νεοδιόριστους, με σκοπό την απόκτηση μορίων για μετάθεση σε περιοχή πλησίων της μόνιμης κατοικίας του εκπαιδευτικού (είτε εντός, είτε εκτός ΠΥΣΠΕ).
Το όλο εγχείρημα απαιτεί μια νέα αντίληψη και λογική, αφού συνδέεται άμεσα η μοριοδότηση των σχολείων με την υπηρέτηση της οργανικής θέσης. Το να παρέχει η υπηρεσία κίνητρα στον εκπαιδευτικό για την επιλογή της σχολικής μονάδας που θα υπηρετήσει αντιβαίνει με τη φιλοσοφία της υποχρεωτική παραμονής για 3 χρόνια στο νεοδιόριστο και 2 στους υπόλοιπους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
Φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται 2 διαφορετικές πρακτικές με διαφορετική φιλοσοφική θεώρηση η καθεμία. Το γεγονός όμως της δημιουργίας επιτροπής με σκοπό την επανεξέταση των μορίων των σχολικών μονάδων ανήκει σε μια λογική τροποποίησης του υπάρχοντος δομικού υπηρεσιακού πλαισίου των σχολικών μονάδων με έμφαση στα ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά του. Για να επιτύχει η προσπάθεια αυτή σε ένα νέο δομικό πλαίσιο, οφείλει το υπουργείο να κάνει τις απαραίτητες νομοθετικές προεκτάσεις  ξεκινώντας με την κατάργηση της 3ετίας στους νεοδιόριστους και τη 2ετία στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, αφού πλέον με τη νέα μοριοδότηση δεν θα υπάρχει λόγος υποχρεωτικής παραμονής των εκπαιδευτικών σε μια σχολική μονάδα.
Εάν δεν υπάρξει συνέχεια στις νομοθετικές αλλαγές, τότε η αναμοριοδότηση των σχολείων δεν θα έχει αλλάξει τίποτα επί της ουσίας.


Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις ή αποφάσεις των ΔΣ των συλλόγων, για τη μοριοδότηση των αποσπάσεων και των μεταθέσεων, ζητά η ΔΟΕ

Η επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 16 Δεκεμβρίου και αποφασίστηκε να εξεταστεί κατά προτεραιότητα το ζήτημα της μοριοδότησης των αποσπάσεων, με σκοπό να πραγματοποιηθούν οι αποσπάσεις του 2011 με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια. Στη συνέχεια αποφασίστηκε να εξεταστούν τα κριτήρια των μεταθέσεων και η αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, ώστε οι μεταθέσεις της επόμενης χρονιάς να γίνουν με το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Το γεγονός ότι θα εξεταστεί πρωτίστως το ζήτημα της μοριοδότησης των αποσπάσεων οφείλει να τεθεί σε προτεραιότητα από τους συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καλώντας τους συναδέλφους σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις ώστε οι αποφάσεις μας για το θέμα αυτό να έχουν καταλήξει και κατατεθεί στη ΔΟΕ όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Ένα πάγιο αίτημα του κλάδου μας αρχίζει να δρομολογείται. Όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Αύριο στις 22 Δεκεμβρίου συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή και περιμένουμε τις νεότερες εξελίξεις από την ενημέρωση των αιρετών του κλάδου που συμμετέχουν. Παρακολουθούμε την όλη διαδικασία και οφείλουμε να συμμετέχουμε όλοι μαζί όπου κι αν χρεαστεί.


Άλλες ειδήσεις:

  • Σήμερα Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, έγινε συνάντηση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Απόστολου Κλινάκη με το ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Ρεθύμνου και τους νεοεκλεγείς αιρετούς και αναπληρωτές σε ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ (στη συνάντηση από πλευράς διοίκησης ήταν παρόντες τόσο ο διευθυντής εκπαίδευσης κ. Κοντογιάννης Ευστάθιος όσο και ο προϊστάμενος του 1ου γραφείου κ. Παπαλεξάκης Ελευθέριος), στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ (και συμμετέχουν στην επίσχεση εργασίας) για να καταθέσουν τις ανησυχίες τους για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Στη συνάντηση κατατέθηκαν προβληματισμοί σε σοβαρά ζητήματα όπως η 3ετία στους νεοδιόριστους, οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα ολοήμερα και στα πρωινά τμήματα όπως γυμναστές, μουσικοί κ.α., οι επερχόμενες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων ( υπήρξε η διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνει καμία κατάργηση σχολείου, εάν δεν το δεχθεί η τοπική κοινωνία και δεν υπάρχουν βασικές προϋποθέσεις όπως: επαρκείς σχολικές αίθουσες και γενικότερα εγκαταστάσεις στο σχολείο μετακίνησης των μαθητών, εξασφάλιση της ασφαλούς και με ανθρώπινους όρους μεταφοράς των μαθητών, κατάλληλες συνθήκες μάθησης σε τμήματα όχι πάνω από το νόμιμο, επαρκή χρηματοδότηση για την εξασφάλιση των αναγκών της νέας σχολικής μονάδας). Ο Περιφερειακός Διευθυντής ενημερώθηκε και περιμένουμε πλέον τις ενέργειες που απαιτούνται από μέρους της διοίκησης.

  • Για τις 22 Δεκεμβρίου η ΔΟΕ προκηρύσσει 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τους συναδέλφους του Λεκανοπεδίου, ώστε να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που πραγματοποιούν, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ώρα 13:00 στο Σύνταγμα.

  • Σήμερα η υπουργός παιδείας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη βουλή, σχετικά με τις αλλαγές στην εκπαίδευση, ανέφερε ότι θα επιδιωχθεί (για τα δημοτικά σχολεία) το σχολικό έτος  2011-2012 να φτάσουν τα  1.000 σχολεία που θα εφαρμόζουν το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών και ότι μέχρι το Μάιο του 2011 θα είναι έτοιμα τα Νέα προγραμμάτα σπουδών, με σκοπό την επόμενη σχολική χρονιά να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή των νέων αυτών προγραμμάτων σπουδών. Τα νέα προγράμματα σπουδών, όπως αναφέρει η υπουργός, θα θέτουν  μαθησιακούς στόχους ανά έτος εκπαίδευσης και θα δίνουν ευελιξία στους εκπαιδευτικούς.

«Πολλές χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες ευχές»

Την Πέμπτη τα σχολεία κλείνουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς. Είναι καιρός για περισυλλογή, για ανασυγκρότηση δυνάμεων, ώστε τη νέα χρονιά να ξεκινήσουμε δυναμικά τον αγώνα της μάθησης μέσα και έξω από την τάξη.
Εύχομαι ολόψυχα καλές και ευτυχισμένες γιορτές, η γέννηση του Χριστού να σημάνει τη γέννηση της χαράς και της ευτυχίας στις καρδιές μας και να υποδεχτούμε μια καινούργια χρονιά με την ελπίδα και την πίστη, ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε τις μεγάλες ανατροπές.


Μέσα στη Φάτνη τση καρδιάς, αν γεννηθεί ο Χριστός μας
θα χει Ειρήνη και ανθρωπιά, ο κόσμος ο δικός μας!!!!!


Σας στέλνω επίσης:
·        Το κείμενο που απέστειλε η ΔΟΕ για τη διαβούλευση σχετικά με την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, των αποσπάσεων και την αναμόρφωση των Π.Δ. για τις μεταθέσεις


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
                                                                                                                                  
                                                                                                                          Γιώργος Τρούλης
νεοεκλεγείς αναπληρωτής
Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης


*Υ.Γ. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν τα ενημερωτικά και τα άρθρα που στέλνω στα σχολεία στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο να μου στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο: giorgiot@edc.uoc.gr. Επίσης εδώ και καιρό έχω δημιουργήσει σελίδα στο Facebook μέσω του οποίου μπορούμε να επικοινωνούμε άμεσα (το όνομα χρήστη είναι Giorgos Troulis)

Δεν υπάρχουν σχόλια: