Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ενημερωτικό Νοεμβρίου

Ενημερωτικό Νοεμβρίου


Γιώργος Τρούλης             Ρέθυμνο, 23 Νοεμβρίου 2010

νεοεκλεγείς αναπληρωτής

Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

Τηλ. 6945802754


Προς τους  Συναδέλφους μου

Αγαπητοί Συνάδελφοι


Θέμα 1ο: «Σχολεία δίχως γυμναστές με λύση… τις υπερωρίες;»
Από την αρχή της σχολικής χρονιάς  μέχρι και σήμερα το υπουργείο παιδείας έχει επιδείξει προχειρότητα σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των σχολικών μονάδων με το εκπαιδευτικό  προσωπικό που απαιτείται. Οι διορισμοί νεοδιόριστων και αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών ήταν ικανοποιητικοί στους περισσότερους νομούς. Όμως δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί το ίδιο για τους γυμναστές και λιγότερο για τους μουσικούς. Σήμερα, προς τα τέλη Νοεμβρίου, δεν έχει προσληφθεί κανένας αναπληρωτής γυμναστής με όλες τις προεκτάσεις που έχει το θέμα για τα σχολεία και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
Το υπουργείο παιδείας στην προσπάθειά του να πετύχει ο νέος θεσμός των πιλοτικών σχολείων, στελέχωσε πλήρως με ειδικότητες τα νέα πιλοτικά σχολεία αφήνοντας τα υπόλοιπα σχολεία δίχως γυμναστές και μουσικούς. Η απογύμνωση των “κανονικών” σχολείων από ειδικότητες κάθε άλλο αποπνέει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το πρόβλημα όμως γιγαντώνεται όταν σε αυτή την κατάσταση καλείται ο δάσκαλος της τάξης να κάνει το μάθημα της γυμναστικής με υπερωριακή απασχόληση. Σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση όπου ο εκπαιδευτικός βάλλεται σε όλα τα επίπεδα, δεν μπορεί να  συναινεί με την ανοχή του στην παραβίαση του διδακτικού του ωραρίου.
Συνάδελφοι κανένας εκπαιδευτικός ΔΕΝ είναι υποχρεωμένος να κάνει υπερωρίες. Η ΔΟΕ με απόφασή της καλύπτει συνδικαλιστικά τους συναδέλφους που τους ανατίθεται υποχρεωτική υπερωριακή απασχόληση με στάσεις εργασίας. Επειδή η στάση εργασίας πραγματοποιείται εκτός διδακτικού ωραρίου δεν υπάρχει καμία περικοπή μισθού και καμία απολύτως συνέπεια. Δεν πρέπει να μένουμε απαθείς σε τέτοια ζητήματα που αποτελούν κατακτήσεις αγώνων, οφείλουμε να αντιδράσουμε σε οποιεσδήποτε προσπάθειες καταστρατήγησης του διδακτικού και εργασιακού μας ωραρίου.

Θέμα 2ο: «Αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ»
Οι περισσότεροι συνάδελφοι αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου που στελεχώνουν τα πιλοτικά σχολεία, την ξενόγλωσση εκπαίδευση των πρωινών προγραμμάτων και την παράλληλη στήριξη έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ. Είναι απαράδεκτο μέχρι τέλος Νοεμβρίου να μην έχει πληρωθεί κανένας συνάδελφος και να ζουν στο άγχος της αβεβαιότητας των εργασιακών και μισθολογικών τους συνθηκών. Για άλλη μια φορά το υπουργείο παιδείας απέδειξε την προχειρότητα με την οποία διαχειρίζεται τα σοβαρά θέματα παιδείας όπως το ζήτημα του προσωπικού των σχολικών μονάδων.
Στο πρόβλημα που προέκυψε σχετικά με τις συμβάσεις εργασίας και τη μισθοδοσία φαίνεται να δίνεται λύση μετά τη συνάντηση της ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου παιδείας, αφού ανακοινώθηκε ότι όλοι οι αναπληρωτές θα πληρωθούν μέχρι τέλος Νοεμβρίου, εφόσον σταλούν οι μισθολογικές καταστάσεις και υπογραφούν οι συμβάσεις. Προσοχή όμως στις συμβάσεις που θα υπογραφούν, διότι πρέπει να αναγράφονται οι μεικτές αποδοχές. Σε αντίθετη περίπτωση να μη δέχεται κανείς να υπογράψει τη σύμβαση αυτή.
Όλοι είμαστε συνάδελφοι (μόνιμοι, αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, ωρομίσθιοι) και εργαζόμαστε για ένα κοινό σκοπό: την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στη νέα γενιά, με επένδυση για το μέλλον της κοινωνίας μας. Εμείς το γνωρίζουμε, αλλά η πολιτεία οφείλει να το καταλάβει και να αμβλύνει τις εργασιακές ανισότητες, διότι με αυτές τις εργασιακές συνθήκες δημιουργεί εκπαιδευτικούς διαφορετικών ταχυτήτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όλοι οι συνάδελφοι οφείλουμε να βρισκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο και να αγωνιζόμαστε για τα κοινά μας προβλήματα. Στους αγώνες κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται μόνος. Όλοι μαζί μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι θα αγωνιστούμε όπου και όποτε χρειαστεί, τώρα και στο μέλλον.


Θέμα 3ο: «Εισαγωγική επιμόρφωση αναπληρωτών και νεοδιόριστων»
Τα τελευταία χρόνια η εισαγωγική επιμόρφωση των νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών γινόταν το χρονικό διάστημα αμέσως μετά τον διορισμό των μόνιμων και των πρώτων αναπληρωτών, δηλαδή τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Η παρακολούθηση αυτών των επιμορφωτικών σεμιναρίων γινόταν στα πλαίσια του εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών δηλ. πρωινές ώρες από τις 8 έως τις 2 το μεσημέρι με απαλλαγή της παρουσίας τους από τα σχολεία, στα οποία είχαν τοποθετηθεί. Φέτος επιστρέψαμε χρόνια πίσω με την εισαγωγική επιμόρφωση να πραγματοποιείται τα απογεύματα της Παρασκευής και τα πρωινά του Σαββατοκύριακου. Η κατάσταση αυτή  δεν αποτελεί τίποτε παραπάνω από την προσπάθεια να αποδεχτούν οι νέοι εκπαιδευτικοί την κατάργηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Οι λύσεις είναι δύο, είτε να γίνονται τα επιμορφωτικά σεμινάρια εντός εργασιακού ωραρίου με απαλλαγή από τα διδακτικά τους καθήκοντα (Δευτέρα εώς Παρασκευή), είτε να δίδεται αποζημίωση και μάλιστα επαυξημένη όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Σήμερα μιας και το θέμα δεν είναι στο σχεδιασμό αλλά στην υλοποίηση, οφείλουν οι κατά τόπους Σύλλογοι Εκπαιδευτικών καθώς και η ΔΟΕ να τοποθετηθούν στο ζήτημα καλώντας τους συναδέλφους να απέχουν από τα επιμορφωτικά σεμινάρια εκτός του εργασιακού τους ωραρίου.

Θέμα 4ο: «Διδασκαλεία: Τι θα γίνει φέτος τελικά;»
Πολλά ερωτήματα γεννά η καθυστέρηση της εγκυκλίου για τις αιτήσεις σχετικά με τις εξετάσεις για την εισαγωγή στα Διδασκαλεία της χώρας. Κάθε χρόνο η εγκύκλιος ανακοινώνεται στα μέσα του δεύτερου δεκαημέρου του Νοεμβρίου, ενώ φέτος δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση από κανένα επίσημο φορέα. Η έντονη φημολογία από πέρυσι για αλλαγή της μορφής ή και κατάργηση των Διδασκαλείων εντείνεται σήμερα με την καθυστέρηση της εγκυκλίου από το υπουργείο παιδείας.
Το όλο ζήτημα αφορά ένα μεγάλο αριθμό δασκάλων και νηπιαγωγών και οφείλει το υπουργείο παιδείας να απαντήσει επισήμως. Δεν αφορά όμως μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά και την ίδια την κοινωνία, αφού η επιμόρφωση αυτή παρέχει επικαιροποίηση των γνώσεων των εκπαιδευτικών, νέα εφόδια και διδακτικά εργαλεία για τη βελτίωση των διδακτικών τους παρεμβάσεων.


Σας στέλνω:
·         Την απόφαση της ΔΟΕ σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών ΠΕ.
·         Το δελτίο τύπου με αφορμή τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας για τους αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ.


Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς
                                                                                                                                  


                                                                                                                Γιώργος Τρούλης
νεοεκλεγείς αναπληρωτής
Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης



*Υ.Γ. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν τα ενημερωτικά και τα άρθρα που στέλνω στα σχολεία στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο να μου στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο: giorgiot@edc.uoc.gr. Επίσης εδώ και καιρό έχω δημιουργήσει σελίδα στο Facebook μέσω του οποίου μπορούμε να επικοινωνούμε άμεσα (το όνομα χρήστη είναι Giorgos Troulis)

Δεν υπάρχουν σχόλια: